Rodzaje i właściwości jagód
Jagody to smaczne i niebywale zdrowe owoce. Różne ich odmiany można z powodzeniem uprawiać w przydomowych ogródkach. Działają antyseptycznie, przeciwbiegunkowo, a przy tym poprawiają wzrok. Owoce jagód stanowią źródło wielu cennych witamin i pektyn. Można je spożywać w postaci świeżej, surowej, nadają się doskonale na różne przetwory, soki, jak i do mrożenia. Co ważne, krzak https://www.podkarpackiesady.pL/22-jagody Jagody jest niezwykle prosty w uprawie.
Jagody- rodzaje
Jagoda kamczacka
Jest to roślina długowieczna, która w dobrych warunkach osiąga nawet 40 lat. Dorasta do 2-3 m i jest odporna na niskie temperatury, jak i okresy suszy. Kwitnie wcześnie, dając obfite plony już od końca maja. W sprzedaży znajduje się wiele odmian sadzonek jagody kamczackiej, które różnią się smakiem i wielkością owoców. Najlepiej uprawiać ją w parach, wybierając różne odmiany sadzonek. Dzięki temu rośliny będą mogły się prawidłowo zapylać. Jagoda kamczacka rośnie dobrze na stanowiskach słonecznych i glebach lekkich. Nie jest to roślina, która wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Należy jedynie pamiętać o jej odżywianiu nawozami organicznymi i ściółkowaniu. Co ważne, jest odporna na szkodniki. Jagoda kamczacka powinna być podcinana po 4 latach od zasadzenia, natomiast plony daje już po 2.
Jagody goji
Jagody goji (kolcowój chiński) jest to krzew, który nadaje się do sadzenia nawet w trudnych miejscach (zbocze, skarpy).Roślina ta ma łukowato wygięte gałęzie, na których w maju pojawiają się fioletowe i beżowe kwiaty oraz piękne błyszczące czerwone jagody. Kolcowój chiński dorasta do 2 m, a jego pędy pokrywają kolce. Krzak jagody jest odporny na wysokie, jak i niskie temperatury. Poradzi sobie również z nadmierną wilgocią i przesuszeniem. Stanowisko dla sadzonki jagody goji powinno być słoneczne i ciepłe, natomiast gleba przepuszczalna i żyzna. Owoce goji są czerwone, mają podłużny kształt i osiągają do 2 cm. Owoce kolcowoju chińskiego są uznawane za najzdrowsze na świecie. Są one bogactwem ważnych dla zdrowia człowieka witamin i minerałów. Krzew jagody goji daje owoce już po 2-3 roku po posadzeniu.
Świdośliwa
Małe drzewko, które sprawdzi się zwłaszcza w niewielkich ogródkach. Jest w pełni mrozoodporne i niema dużych wymagań co do stanowiska i ziemi. Preferuje w szczególności lekko zasadowe i wapienne podłoże. Prezentuje się okazale zwłaszcza wiosną, kiedy to można podziwiać jego białe kwiaty, natomiast latem fioletowe owoce. W okresie jesiennym liście świdośliwy zmieniają barwę na pomarańczową. Co ważne, drzewka nie trzeba przycinać, należy je tylko formować, aby uzyskać odpowiedni kształt korony. Owoce nadają się do spożywania na surowo, na kompoty, dżemy czy po wysuszeniu.
Właściwości zdrowotne jagód
Jagody w ogrodzie są świetnym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i mieć dostęp do pysznych przekąsek. Ich regularne spożywanie znacząco wpływa na stan zdrowia, jak i pomaga w samej profilaktyce. W jagodach znajduje się wiele drogocennych witamin, minerałów i związków zwalczających wolne rodniki. Naturalne antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, jak i przeciwdziałają rozwojowi różnych schorzeń.
Zwracając uwagę na ceny jagód, z pewnością warto posadzić krzewy jagody w swoim ogrodzie. Sadzonki jagód w sklepie https://www.podkarpackiesady.pl/22-jagody to wysokiej jakości rośliny 3-4 letnie, które może z powodzeniem uprawiać także początkujący ogrodnik.